Bli en bättre löpare

 
2 sätt att förbättra löputhålligheten
 
Man kan dela in uthållighetsträning i två olika skolor; den korta och hårda skolan och milskolan

Den korta och hårda skolan
Den korta och hårda skolan fokuserar på att göra träningen så effektiv som möjligt. Därför ingår det mycket tempoträning med relativt hög intensitet i och omkring just det tempo som är målet att man ska kunna hålla under ett mil- eller halvmaratonlopp (det motsvarar ofta 85–95 % av maxpulsen).

Träningen delas ofta upp i flera korta pass på 20–40 min. under hela veckan. Korta tempopass ger bra träningsutbyte, men kan vara tuffa för benmusklerna.

Milskolan
Den största delen av träningen sker under eller precis i det tempo som man klarar av att hålla på maratondistansen (motsvarande 65–85 % av maxpulsen). Långa och långsamma rundor gör att det blir lättare att dosera träningsbelastningen, men i gengäld tar det längre tid att uppnå samma träningseffekt.

 

Bägge skolorna fungerar så länge man utmanar sig själv genom att hela tiden löpa längre och snabbare. Oftast används den korta och hårda skolan till kortare distanser från 5 km till halvmaraton, medan milskolan används av de flesta maratonlöpare. Det går också utmärkt att kombinera de två metoderna så att man t.ex. tränar kort och hårt under vardagarna och ger sig ut på längre och mer tidskrävande löprundor på helgerna.

källa: Aktiv träning


Tycker i och för sej att det var en halvskum text när jag tänker efter. Jag menar, det är ju rätt uppenbart att det här är dom enda sätten. Om man inte springer snabbt och inte långsamt hur ska man då springa lixom?  Men men, det är alltid schyst med lite tips.


Kommentarer


1. Jag gör bloglovin-byten. Skriv en kommentar med vilken siffra du blev så lägger jag till dej med. :)

2. Jag är gärna med i dagens blogg eller veckans blogg tävlingar

3. Glöm inte att man kan gästblogga hos mej och därmed sno mina gulliga läsare.

4. Fråga inte hur jag mår eller vad jag gör om du inte bryr dej tillräckligt mycket för att se att svaren i stort sett alltid är nyligen uppdaterat på bloggen.

Tack för att du tittade in och självklart ses vi väl snart igen? ;)


Skriv några söta rader snäckan:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (bara jag ser)

din blogg:

dina söta rader hära då:

Trackback
RSS 2.0