Kondition och styrka - kombinera eller ej?

Jag fick en kommentar om det där jag skrev om att kombinera kondition och styrka. Först svarade jag bara på den, sen kom jag på att jag faktiskt själv undrat ett tag hur det hela förhåller sej så jag bestämde mej för att göra ett inlägg om det.
 
 
 
 
Till att börja med ska man nog vara lite försiktig med att säga att saker är det dummaste man hört, eftersom det nuförtiden finns hur många undersökningar och forskningar som helst som styrker både det ena och det andra.
 
Jag, personligen, tycker att det är riktigt jobbigt att det finns så många kommentarer om allt.
Gå är bättre än att springa, springa är bättre än att gå, cykel är bättre än att springa, simma är bättre än att gå, överskott av protein kissar man ut, för mycket protein kan man aldrig få, löpning är bästa konditionsträningen, styrketräning bränner mer än konditionsträning, få kolhydrater leder till muskelnedbrytning, man ska inte äta kolhydrater, styrketräning bränner inget fett alls.... och så håller det på.
 
Jag tror inte att det finns ett ända jävla sätt att fatta hela den här sörjan av olika uttalanden. Bland annat för att det är för mycket och bland annat för att dom flesta använder sej av uttrycket "ny forskning visar att.."
well.. guess what, imorgon kommer en ny forskning som bevisar att den nya forskningen hade fel.
 
Så, därför brukar jag inte lyssna på så mycket. Vad jag gör är att använda mitt sunda förnuft och om det är något jag verkligen undrar över, frågar jag någon som tränar mycket eller googlar. När jag googlar försöker jag oftast hitta flera källor som säger samma sak, men det kan ju vara vårt. (Beroende på vad det handlar om).
 
När det kommer till att kombinera styrketräning och kondition har jag hör på många ställen att man ska undvika det. Jag har inte fördjupat mej i frågan för att jag själv tyckt att det låter logiskt, om man är på gymmet vill säga, när jag tränar kickboxning är det helt omöjligt att undvika att inte träna båda samtidigt. Det gäller alla sporter som inkluderar både styrka och kondition men då är man oftast inte lika intensiv på båda två. På gymmet kan man oftast pumpa ur musklerna ordentligt eller köra slut på sej på löpbandet. Jag brukar känna att jag får medel träning i både muskler och kondition när jag är på kickboxningen. Så ja, självkart snackar vi om gym här.  
 
Såhär har väl jag strukturerat upp det hela med mitt sunda förnuft. Kommer man till gymmet med 100% energi och kör bara styrketräning kan man lägga 100% på att bygga muskler. Om man istället bestämmer sej för att börja med att springa 40 minuter och sen köra styrketräning kan man ju tänka sej att en del av energin försvinner. Exempel taget ur luften. Säg att löpingen snor 30% av energin, då har man istället 70% kvar till styrketräningen. Så tänkte jag i min lilla skalle.
Detta är förstås en "6-årngs förklaring". Jag bara kör, kan inte så mycket om energi hit eller dit. Jag använder huvudet och kollar mina egna resultat. Går dom uppåt fortsätter jag , går dom neråt byter jag taktik. Det ska inte behöva vara svårare än så.
Men eftersom jag faktiskt undrar över hur det egentligen ligger till har jag såklart googlat. Jag valde ut en källa som jag tycker förklarade det hela väldigt bra, även om jag hittade flera källor som sa i stort sett exakt samma sak.
 
källa: http://traningslara.se
Att inleda passet med konditionsträning och/eller avsluta med det direkt efter innebär inte bara negativ inverkan från de nämnda cellmekanismerna utan även en troligt negativ påverkan på styrketräningens återhämtning och/eller prestation. Studier har visat att resultaten inte heller skiljer sig mellan att köra kondition före eller efter och de är sämre jämfört med att endast köra styrka (14). Att inleda passet med ett konditionspass för att sedan styrketräna kommer med allra största sannolikhet göra att styrketräningen blir prestationsmässigt sämre än om du låtit bli. Lägger du konditionen direkt efter fortsätter muskelnedbrytningen vara hög efter styrketräningen och det tar längre tid innan du påbörjar återhämtningen. Inget av detta behöver ju givetvis ha förödande effekter och det negativa måste som sagt ställas i förhållande till att det kanske är mer kul och/eller praktiskt ur tidsperspektiv att köra båda samma dag. Men vill man sträva efter att maximera resultaten från sin styrketräning är det nog klokt att enbart styrketräna när man tagit sig till gymmet just för att styrketräna.
 
14. Gergley JC. Comparison of two lower-body modes of endurance training on lower-body strength development while concurrently training. J Strength Cond Res. 2009 May;23(3):979-87.
 

 
Jag ger mitt sunda förnuft en klapp på axeln tror jag, även om jag förstår att det finns gott om sidor av alla träningsmynt.

Kommentarer


1. Jag gör bloglovin-byten. Skriv en kommentar med vilken siffra du blev så lägger jag till dej med. :)

2. Jag är gärna med i dagens blogg eller veckans blogg tävlingar

3. Glöm inte att man kan gästblogga hos mej och därmed sno mina gulliga läsare.

4. Fråga inte hur jag mår eller vad jag gör om du inte bryr dej tillräckligt mycket för att se att svaren i stort sett alltid är nyligen uppdaterat på bloggen.

Tack för att du tittade in och självklart ses vi väl snart igen? ;)


Skriv några söta rader snäckan:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (bara jag ser)

din blogg:

dina söta rader hära då:

Trackback
RSS 2.0