2 filmer från förr


På sista tiden har jag sett två lite äldre filmer. Jag vill inte säga gamla, även om dom är det för mej, för i så fall har jag verkligen ingen aning om hur länga man faktiskt har producerat film. Dom är väl gamla för mej för att jag inte ens var född när den ena gjordes och för att kvaliteten på filmerna har förbättrats så otroligt snabbt sen dess, att jag faktiskt aldrig ser några filmer som är äldre än typ 2003 (?).  Så ja.. detta är kultur mina vänner.  Haha.
 
Hur som helst minns jag att jag har sett dessa två filmer när jag var liten. Jag mindes inte namnen på filmerna eller några skådisar, bara vissa bitar av scener. Jag har länge tänkt försöka söka upp filmerna men tja det har aldrig blivit av.
För ett år sen när jag råkade kolla på TV4 film i Spanien visades av ren och skär slump "the accused". Jag förstod inte då att det var den ena filmen, förrän scenerna jag mindes plötsligt dök upp. Jag tittade klart på det som var kvar av filmen och sen släppte jag det igen. Men då och då kommer filmerna upp i skallen och nu bestämde jag mej för att en gång för alla söka upp dom. Det tåls kanske att nämna att det finns fler än två, men det är just dom här två som suttit lite extra trots att dom är "äldre".
 
The accused: En film från 1988 baserad på en sann historia.
Sarah Tobias våldtas av tre män på en bar, påhejade av flera andra män. Fallet läggs på åklagaren Kathryn Murphy och när hon befarar att hon kommer att förlora rättegången går hon med på en överenskommelse med de anklagades advokater, vilket gör att fallet inte tas upp i en formell rättegång.
De tre männen som våldtog Sarah slipper undan med mycket låga straff, och straffrubriceringen blir "framkallande av fara". Men när en ovetandes Sarah får reda på allt och blir upprörd ångrar sej Kathryn och bestämmer sej för att till varje pris åtala männen som hejade på.
Handlingen kretsar mycket kring försvarsadvokaternas påståenden att Sarahs beteende, klädsel, alkoholintag och drogmissbruk den aktuella kvällen kan ha lett fram till gruppvåldtäkten, samt att hon inte kan identifiera de inblandade personerna.
Titeln "Anklagad" syftar alltså på att det är just Sarah som känner sig anklagad, trots att hon är offret.
I filmen ser man bland annat Jodie Foster, som fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll, och Kelly McGillis.
 
Boys don't cry. En film från 1999 baserad på en sann historia.
Brandon Teena är den nya populära killen i Lincoln, Nebraska. Han hänger ute med grabbarna och dricker, bilsurfar och charmar de unga tjejerna, som inte har mött en så känslig och omtänksam ung man någonsin. Livet flyter på bra för Brandon och han träffar en kväll två personer som han följer med till Falls. Nu när han är en kille i gänget, ingen vet vem han är och mitt i allt träffar han Lana. Fast det är en viktig detalj han har glömt att nämna, han är egentligen en tjej som heter Teena Brandon. När hans nyfunna vänner får reda på det hämnas dom med misshandel och våldtäkt.
Jag har sett att det skrivits här och var att slutet är riktigt dåligt så jag var beredd på det värsta. Lugn, för er som inte sett den - slutet var inte så dåligt.
I huvudrollen ser vi Hilary Swank, som gör ett jäkligt bra jobb som denna taniga kille.
 
 

När en film skyltar med "baserad på en sann historia", tycker jag att man ska se den. Med tanke på hur mycket som händer skulle man väl inte göra en film av vilken händelse som helst (?)

Kommentarer


1. Jag gör bloglovin-byten. Skriv en kommentar med vilken siffra du blev så lägger jag till dej med. :)

2. Jag är gärna med i dagens blogg eller veckans blogg tävlingar

3. Glöm inte att man kan gästblogga hos mej och därmed sno mina gulliga läsare.

4. Fråga inte hur jag mår eller vad jag gör om du inte bryr dej tillräckligt mycket för att se att svaren i stort sett alltid är nyligen uppdaterat på bloggen.

Tack för att du tittade in och självklart ses vi väl snart igen? ;)


Skriv några söta rader snäckan:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (bara jag ser)

din blogg:

dina söta rader hära då:

Trackback
RSS 2.0