Hur känns det att trampa på en mina?

Jag såg precis en film, en hemsk film. Visst kunde jag räkna ut innan att den skulle vara hemsk men ändå.
Den handlar om livet för vissa människor i världen, till exempel svält i Afrika och krig i många länder. Man får följa Nick Callahan som med obeskrivligt mod försöker rädda så många liv han kan, genom att ta sej från land till land. Han bygger upp läger och med hjälp av vänner och kontakter försöker dom bota sjuka och ge mat åt alla. Plötsligt kommer Sarah in i bilden. Hon är gift med en man i England, bor bra och har ett jobb hon gillar.
När Nick plötsligt strömmar in, på en av många festligheter, med ett barn från Afrika och fullständigt skriker om hjälp blir Sarah illa berörd och bestämmer sej för att ge upp sitt lugna liv tillfälligt. För att lätta samvetet beger hon sej till Etiopien.
Sarah och Nick etablerar någon typ av kontakt och även om Sarah återvänder till sin familj finns Nick alltid med henne. Åren går och Sarah börjar jobba för FN. Ganska snart är hon ute i världen igen.

Filmen är otroligt bra gjord, med Angelina Jolie och Clive Owen i huvudrollerna.
Man behöver bara ett litet hjärta för att bli berörd av denna film. Välspelad och med mycket fint syfte. Ofta är det ju så att vi människor behöver se bilder framför oss för att förstå hur det egentligen ligger till. När någon pratar om svält tänker vi: Aouch jobbigt att vara hungrig.
Men vi kan inte i vår vildaste fantasi förstå hur det egentligen är. Ibland har vi försökt svälta oss för att gå ner i vikt, vi lyckas ett tag. Men den smärtan som många människor får uthärda varje dag kan våra hjärnor varken förstå eller sätta sej in i utan att stå framför det.
Det är just det som gör att dessa filmer berör. Plötsligt får man en bild av hur en människa utan ett gram fett på kroppen ser ut, hur barn dör innan dom fått leka sin första lek, hur mänskliga rättigheter är två ord man inte ens kan stava till, hur kvinnor i många delar av världen behandlas... listan går att göra oändligt lång.
Kan vi föreställa oss hur det är att trampa på en mina? Hur många vet ens vad en mina är?

Jag har många gånger tänkt på volontärarbete. För er som också har funderat, se  den här filmen - den kan hjälpa er att fatta ett beslut.


Kommentarer


1. Jag gör bloglovin-byten. Skriv en kommentar med vilken siffra du blev så lägger jag till dej med. :)

2. Jag är gärna med i dagens blogg eller veckans blogg tävlingar

3. Glöm inte att man kan gästblogga hos mej och därmed sno mina gulliga läsare.

4. Fråga inte hur jag mår eller vad jag gör om du inte bryr dej tillräckligt mycket för att se att svaren i stort sett alltid är nyligen uppdaterat på bloggen.

Tack för att du tittade in och självklart ses vi väl snart igen? ;)


Skriv några söta rader snäckan:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (bara jag ser)

din blogg:

dina söta rader hära då:

Trackback
RSS 2.0