På språkresa i England

Jag satt precis och kollade igenom bloggen lite och konctaterade för säkert 5:e gången att jag knappt nämnt min språkresa som jag var på för 4 år sen. Det är rätt märkligt, eftersom jag beskriver resan som en av dom bästa jag någonsin varit på.

Därför tänker jag skriva om det nu istället - 4 år försent.

Dels är det väl kul att kolla tillbaka lite på mej som 15-åring, men det är också suveränt för alla er som tänkt åka på språkresa och undrar lite om vad det innebär.

Till att börja med kan jag svara på några vanliga frågor:

Hjälp, jag har ingen att åka med kan man åka själv?
Självklart kan man åka själv. Jag fick mina första vänner på Arlanda och när vi satt i bussen från London till Hastings skaffade jag mej några till. Efter en halvtimme i England hade jag typ 6 nyfunna vänner och stormtrivdes. Dom flesta som åker på språkresa är sociala och tycker om att träffa nya människor - det är halva vitsen med det.

Hur mycket kostar det?
Det beror jättemycket på vart man åker någonstans. I mitt fall tror jag det kostade typ 15000 eller något. Men sen tillkommer eventuella kostnader. I mitt fall kunde man lägga på ett pluspaket till exempel. Pluspaketet inkluderade massa utflykter som man annars inte fick följa med på. Det kostade 80£ minns jag. Men man kan avgöra väldigt mycket själv hur mycket allt ska kosta, eftersom man kan lägga till saker.
Grundkostnaden går såklart inte att göra speciellt mycket åt.

Vad gör man på en språkresa?
Massor! Men även det varierar ju såklart. Det beror på vilket företag man reser med, och hur dom har lagt upp allt. Tanken är såklart att åka bort för att lära sej ett språk, men man sitter inte direkt och pluggar hela dagarna - tvärt om. Jag kommer berätta mer om det.

Vilket företag reste du med?
Jag reste med STS, ett annat populärt företag då var EF, men jag vet inte riktigt hur det är nu.

Vart kan man åka?
Det finns flera orter, men jag tror inte att alla företag åker till samma. När jag skulle välja kunde jag välja på några olika orter i England, Spanien, Frankrike, Tyskland, Malta och möjligtvis några till.

Hur bor man?
Det varierar också. Vissa orter har studentkorridor till exempel. Jag bodde hos en host family med en rumskompis från Sverige. Det var hur kul som helst. Tanten vi bodde hos hade också ett rum till där hon i börjande hade två fransmän och sen två tyskar. När vi kom delae vi rum med en spanjorska och efter det kom en fransyska. Jag minns att det blev stora problem när det visade sej att hon kunde tyska. Det sa vi förstås aldrig till killarna, det var svinkul att tjuvlyssna på vad dom snackade om.. Men förr eller senare kom det såklart fram. Host family är verkligen att rekommendera. Så småningom reser man kanske med en kompis och då är det suveränt att veta om att host family är ett alternativ till boende och hur det fungerar.

Hur mycket pluggar man?
Några timmar om dagen, jag tror att man var ledig på helger.

Finns det några nackdelar?
Ja, som 15 tycker man sjävklart att det var för stränga regler. Man fick inte dricka och bara röka om man hade föräldrars tillstånd, man skulle lyda sin host och följa dennes regler och så vidare. Men idag kan man ju förstå att det är rätt självklart. Hur ska företaget någonsin kunna anses seriöst om dom låter ungdomar göra vad dom vill?

Hur mycket av språket lär man sej egentligen?
Jag lärde mej två saker - "wheelchair trapped" (bound) och "commit suicide".
Men det var en enormt kul upplevelse och även om man inte lär sej så mycket språk, så lär man sej en himla massa  annat.


Kommentarer


1. Jag gör bloglovin-byten. Skriv en kommentar med vilken siffra du blev så lägger jag till dej med. :)

2. Jag är gärna med i dagens blogg eller veckans blogg tävlingar

3. Glöm inte att man kan gästblogga hos mej och därmed sno mina gulliga läsare.

4. Fråga inte hur jag mår eller vad jag gör om du inte bryr dej tillräckligt mycket för att se att svaren i stort sett alltid är nyligen uppdaterat på bloggen.

Tack för att du tittade in och självklart ses vi väl snart igen? ;)

Postat av: AMANDA

Fin blogg! Följa varandra via bloglovin? :)

2011-12-09 @ 17:38:45
URL: http://mestamanda.blogg.se/

Skriv några söta rader snäckan:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (bara jag ser)

din blogg:

dina söta rader hära då:

Trackback
RSS 2.0