Safe sex

Precis när man börjar utbilda sina sex-skills börjar man väl fundera över det där med preventivmedel. Jag vet ärligt talat inte när jag började tänka på det. Jag minns i sexan när skolsyster försökte pracka på mej en jävla bok och preventivmedel, nej tack. Jag tog den inte.

Jag vet inte riktigt hur jag började med preventivmedel. Svaret är väl att jag helt enkelt aldrig börjad med det. Efter att ha haft ett förhållande några månader skaffade jag p-piller, blev på smällen och sen tyckte jag väl inte att preventivmedel var sådär jättebra. Men jag fortsatte med mina p-piller och vi det här laget har jag väl fyllt 10 magsäckar med skiten.

 

Det här inlägget gör jag till er som funderar över vilket preventivmedel som är bäst och vilket just du ska använda. Jag kommer inte kunna svara på vad just du ska använda, däremot kan jag ge lite bra info om alla alternativ så blir det kanske lite lättare.

 

P-piller gör så att du inte får någon ägglossning. Dom påverkar också slemmet som man har i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt och spermierna får svårare att tränga in i livmodern. Det finns många olika typer av p-piller. Du väljer lättast vilken sort du ska ha genom att prata med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller med en gynekolog. P-piller fungerar så att man tar ett piller varje dag i 3 veckor. Dessa piller innehåller hormoner. Efter 3 veckor slutar man antingen att äta piller (vissa sorter har bara för 3 veckor), eller så äter man hormonfria (om kartan har för 4 veckor). Om kartan har piller för 4 veckor kan man välja om man vill äta den sista veckan eller inte, det spelar ingen roll. Pillrerna innehåller inget hormon och man kan egentligen lika gärna äta en sockerbit. Vissa äter dom för att ha som rutin att äta ett piller varje dag, på så sätt glömmer dom inte ett enda piller. Andra väljer att strunta i att äta sista veckan och kommer bara ihåg när dom ska börja på en ny karta. Detta gäller bara dom kartorna med piller för 4 veckor. Dom kartorna som bara har piller för 3 veckor har inget val, då är det bara komma ihåg när man ska börja på en ny karta.
Fördelar med p-piller är att man minskar mensen väldigt mycket, både i mängd och i antal dagar. Eftersom det tar 3-4 dagar innan mensen kommer hinner man bara ha mens i ca. 3 dagar, sen är det dags att börja på en ny karta och då försvinner ju mensen.
Det är också väldigt lätt att fuska med mensen när man äter p-piller. Vill man skippa mensen är det bara strunta i 4:e veckan och börja på en ny karta direkt. Undvik helst att göra det, det är okej någongång ibland men det är inte så bra för kroppen att man gör det för ofta.
En annan fördel är att många med jobbig mensvärk blir av med den. Det gäller dock inte alla. Nackdelar är att det är lätt att glömma att ta ett piller varje dag. Man måste komma ihåg det för att skyddet ska vara kvar. Helst ska man ta pillret vid samma tid varje dag, men skyddet gäller i upp till 12 timmar försening. Tyvärr sägs p-piller öka risken för blodpropp och dom skyddar ju inte mot könssjukdomar.
Priset ligger på ca 60 - 1460 kronor per år. För ungdomar är det ofta billigare. Mina p-piller kostar 60 kronor per år. P-pillers säkerhet ligger på 99%.




P- ringen fungerar ungefär som en tampong. Man trycker upp den och låter den sitta kvar i 3 veckor (gör inte det med en tampong) 4:e veckan tar man ut den och det är då man får sin mens. En vecka senare trycker man in en ny. Det här är ett bra alternativ för dej som inte vill behöva tänka på att skydda dej hela tiden (som med p-piller). Man trycker in den och sen sitter den där den sitter. Ringen formas efter kroppens rörelser så den känns inte och den ger regelbunden mens. En fördel med den här är att skyddet är kvar även om man blir tex. magsjuk, till skillnad från p- piller.
Nackdelar är att den ökar risken för blodpropp, vissa kan känna av den ibland och den skyddar inte mot könssjukdomar.
Som med alla prventivmedel finns vissa biverkningar. Biverkningar är inte speciellt vanligt och det är ingen anledning att välja bort ett preventivmedel, om inte barnmorskan säger det. P-ring kan framkalla biverknngar som:  huvudvärk, illamående, akne, migrän, humörförändringar, bröstspänningar, viktökning, minskad sexlust
P-ring kostar 1300 kronor per år. Om man bor i ett område där soporna inte bräns ska man lämna in sina p-ringar till Apoteket, eftersom det fortfarande finns hormoner i dom. Pinsamt värre- P-ringens säkerhet är precis som p-pillers- 99%

P-plåstret är ett tunnt plåster som placeras på armen, magen eller ena skinkan. Det byts ut en gång i veckan och 4:e veckan har man inget alls. Det är alltså då man ska han mens. Det här passar den som har lätt att glömma att ta ett piller varje dag. Det är en av fördelarna, man behöver bara tänka på det en gång i veckan och man är skyddad även om man är tex. magsjuk.
Nackdelar är att det kan ge hudirritation, man måste vara noga med att det inte ramlar av och precis som ovanstående skyddar det inte mot könssjukdomar. Biverkningarna är likvärdiga med p-ringens. Av p-plåster kan man också få migrän, yrsel och oregelbunden mens.
Säkerheten är 99% och priset ligger på ca. 1200 kronor per år.

P-staven är nog det mest avskräckande preventivmedlet. Staven trycks nämligen in av en barnmorska eller läkare under huden i överarmen. Den syns inte sen men man kan gott och väl känna den. Staven är mycket liten men många upplever det som ganska obehagligt att ha den i armen och väldigt många tycker att det gör otroligt ont att få in den.

Staven sitter där den sitter i armen och gör nästan samma sak som p-piller. Efter 3-5 år ska man gå tillbaka och få staven utbytt. P-staven är ett bra alternativ om man vill slippa tänka på att fylla på skyddet varje dag / en gång i veckan. Det är också bra om man har tänkt vänta med att skaffa barn i några år. En stor nackdel är dock att man kan få väldigt oregelbunden mens och många har mens konstant i flera månader medan mensen hos vissa försvinner helt.

Säkerheten ligger också på 99% och priset är på ca 1000 kronor, men det är oftast billigare för ungdomar


Minipiller är ungefär som p-piller men innehåller inte smama hormon. Minibpiller innehåller bara gestagen och p-piller innehåller flera olika hormon. Båda två skyddar på likadant sätt, men vissa klarar inte av p-piller av olika anledningar. Tyvärr är minipiller inte lika säkra som p-piller. Ungefär 2-6 st. per år blir gravida, alltså har minipiller en säkerhet på ungefär 94-98%. Minipiller är också välidigt "förseningskänsliga". Man måste ta dom nästan exakt samma tid varje dag. Max 3 timmars "glömskemarginal". Fördelen med minipiller är att dom inte har så många biverkningar och ökar inte risken för blodpropp, dom är dessutom bra att ta om man ammar, eftersom dom inte påverkar bröstmjölken.
Minipiller kostar ca. 400-700 kronor per år men är oftast billigare för ungdomar.


Det finns två typer av spiraler- hormonspiral och kopparspiral.
Hormonspiralen fungerar som en vanlig spiral, den gör så att slemhinnan på insidan i livmodern blir tunn, och då kan inte ett ägg fastna där och växa.
I livmoderhalsen finns ett slem (sekret) som blir tjockt och segt, det gör det svårare för spermierna att tränga in i livmodern. Hormonspiralen ska bytas vart femte år, och den måste sättas in och tas ut av en läkare eller barnmorska. Fördelarna med hormonspiralen är att den ger ett bra skydd i flera år och många blir mensfria av den. Den har en säkerhet på 99,9% och kostar ungefär 1000 kronor för 5 år, men är som redan nämnt oftast billigare för ungdomar. Nackdelen med den är att den kan göra ont att sätta in och kan också stötas ifrån. Spiralen skyddar inte mot könssjukdomar.
Kopparspiralen sätts också in av en barnmorska och den är väldigt lik hormonspiralen, men den innehåller inget hormon. Dom flesta som använder kopparspiralen har varit gravida en gång tidigare. Till skillnad från hormonspiralen är kopparspiralen gratis på ungdomsmottagningen eller mödravården.


Kondomen är det enda preventivmedlet för killar och det är också det enda som skyddar bådet mot graviditet och mot könssjukdomar. 
Kondomer kan köpas på apotek, i livsmedelsbutiker, kiosker, bensinstationer och på många andra ställen och finns i olika storlekar, smak, lukt och färg. På ungdomsmottagningen brukar man kunna få gratis eller för ett otroligt lågt pris. Kondom passar bäst för dej som rent ut sagt knullar runt och inte vill få könssjukdomar. Fördelen med kondom, bortsett från att den skyddar mot sjukdomar, är att den inte har några biverkningar. Nackdelen är att den kan vara otroligt irriterande och ivägen, och att vissa killar får ont av den.
Kondomer kostar ca. 6 kronor st.


P-sprutan hämmar ägglossningen fullständigt, och det går enkelt till så att du får en spruta i skinkan var tredje månad av en barnmorska eller läkare. P- sprutan passar bäst dom som inte har tänkt att skaffa barn på länge, men rekommenderas inte till unga. Fördelarna med sprutan är att man har ett säkert skydd i tre månader och mensen minskar eller försvinner helt. Nackdelar är att man måste besöka en läkare eller barnmorska var tredje månad och en ny forskning visar att p-sprutan kan urkalka skelettet. Under tonåren och de tidiga vuxenåren byggs skelettet upp och man tror att p-sprutan kan påverka uppbyggnaden så att skelettet inte blir lika starkt som det ska vara.
Och som alla andra preventivmedel, utom kondomen, skyddar inte sprutan mot könssjukdomar. P-sprutan har en säkerhet på 99% och kostar 100 kronor per spruta.


Bild från google

                                             Safe sex by stuumpan


Kommentarer


1. Jag gör bloglovin-byten. Skriv en kommentar med vilken siffra du blev så lägger jag till dej med. :)

2. Jag är gärna med i dagens blogg eller veckans blogg tävlingar

3. Glöm inte att man kan gästblogga hos mej och därmed sno mina gulliga läsare.

4. Fråga inte hur jag mår eller vad jag gör om du inte bryr dej tillräckligt mycket för att se att svaren i stort sett alltid är nyligen uppdaterat på bloggen.

Tack för att du tittade in och självklart ses vi väl snart igen? ;)

Postat av: Isa.

Numera subventionerar många ungdomsmottagningar även P-ring. Jag har det och det kostar ca 60 kr/3 månader

2010-02-07 @ 17:11:33
Postat av: Stefan

Väldigt målande bild de två sista reklambilderna ger. Personligen förespråkar jag att fler använder kondomer eftersom det är, precis som du skriver, det preventivmedel som ger bäst skydd mot könssjukdomar.

2010-05-26 @ 18:03:14
URL: http://kondomakuten.se/

Skriv några söta rader snäckan:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (bara jag ser)

din blogg:

dina söta rader hära då:

Trackback
RSS 2.0